CYOS

Canlı Yayın Otomasyon Sistemi

İzleyicilerin standart bir yayın programı ve içeriğin dışında kendi tercihleri ile istediği yayınları izleyebilmesi Netflix, Youtube gibi platformların milyonlarca kullanıcıya ulaşmasını sağlamıştır. Birçok yayın kuruluşu zaman içerisinde geleneksel yayıncılık faaliyetlerini durdurmayı yol haritalarına eklemişlerdir. Tek bir tablet bilgisayar üzerinden yayın yaparak binlerce izleyiciye ulaşan programlar bulunmaktadır. Bu aşamada özellikle spor müsabaka yayınlarının özel bir durumu vardır. Örnek olarak altı kamera ile çekilen ligimizdeki bir maç yayınını irdelersek yönetmen, teknik yönetmen, ağır çekim operatörü, ses teknisyeni, kameramanlar, grafik operatörü gibi yaklaşık 20 kişinin görev yaptığı bir operasyon söz konusudur. Uluslararası maçlar gibi daha kapsamlı yayınlarda görevli personel sayısı 100'ü geçebilmektedir. Proje ile amacımız video / görüntü işleme teknolojileri, yapay zeka, nesnelerin ağı gibi teknolojileri kullanarak bir canlı yayın otomasyon sistemi geliştirmektir. 

Image
Image
Image

Halen ağırlıklı olarak operatörler tarafından yürütülen bir prosesin bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak otomatize edilerek yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Yönetmen, resim seçici, kameraman, teknik yönetmen, grafik operatörü, ses teknisyeni, ağır çekim operatörü gibi bir çok farklı profilde asgari ondan fazla personel tarafından gerçekleştirilen operasyon oluşturmayı hedeflediğimiz canlı yayın otomasyon sistemi içinde yer alacak yapay zeka, yapay görme, görüntü ve video işleme teknolojileri ile sadece birkaç personel ile yerine getirilebiliyor olacaktır. Zaman içerisinde uzun vadeli hedefimiz operatörsüz olarak asgari yayın kalitesi sağlanmak şartı ile yayınları yapabilmektir. 

Farklı spor branşları için yapay zeka unsurları oluşturulacak ve uygulanacaktır. Bir voleybol müsabakasını örnek olarak alırsak maçtan önce yayınlanacak maça ilişkin takım ve oyuncu bilgileri mevcut ise federasyon veri tabanından çekilecek, mevcut değilse hakem masasından ilk altı dizilim dahil olacak şekilde alınacaktır. Takım logolarını da içeren kapak sayfası, takım kadrolarının ve ilk altıların bulunduğu dizilim grafikleri, hakem bilgileri ile peşi sıra verilecektir.

Oyun sahaya konulacak kameralar ile izlenecek hangi anda hangi kameranın hangi açı ve yakınlık değeri ile seçilip yayına verileceğine ilişkin sistem yapay zeka ile öneri üretecek veya karar verecektir. Belli pozisyonlardan sonra ağır çekimler yine sistem tarafında hazırlanabilecektir. Sayı hakem tarafından verilip skorborda masa hakemi tarafından girildiği anda yayında bulunan skor grafiği güncellenecek, kameralar servisi kullanacak takıma göre kendilerini ayarlayacaklardır. Oyun esnasında sporcu ve top hareketleri özel filtreler (Kalman vb) ile izlenerek aktif bölge takibi yapılacaktır. Herhangi bir takım mola aldığı anda belirli kameralar saha kenarını ve seyircileri gösterir şeklide kendilerini ayarlayabileceklerdir. Bu şekilde branşlara özgü altyapılar oluşturulması hedeflenmektedir. 

Örnek senaryo dikkate alındığında aktif bölgenin tespiti ve takibi, resim seçme fonksiyonu, ağır çekim gösterme fonksiyonu yapay görme, görüntü ve video işleme teknolojilerini içermektedir. Kameraların seçilmesi, kamera hareketlerinin otomatik veya yarı otomatik hale getirilmesi ve bunların spor branşlarına göre optimize edilmesi için yapay zeka teknolojileri uygulanacaktır. 

Image
MERKEZ OFİS & AR-GE
Gazi Üniversitesi Gölbaşı Yerleşkesi Bahçelievler Mah. 323/1 Cadde A Blok No:10/50-A/23 Gazi Teknokent Binası 06830 Gölbaşı / Ankara
+90 312 911 44 20
info@cyberotag.com
İRTİBAT OFİSİ & DEVAMLILIK STÜDYOSU 
Yukarı Öveçler Mahallesi
Cevizlidere Caddesi 1/7
Çankaya/Ankara
+90 312 911 44 20
BİRLEŞİK KRALLIK OFİSİ
201i 5300 Lakeside, Cheadle Royal Business Park, Cheadle, England, SK8 3GP
+441224643049
gertem@cyberotag.com
© 2024 CYBEROTAG TEKNOLOJİ A.Ş. | All Rights Reserved.